San Francisco'da Nereleri Gezmeli

San Francisco'da Nereleri Gezmeli

San Francisco Amerika Birleşik Devletlerinin en ilginç şehirlerinden biridir. Özellikle iklimi dünyanın hiç bir yerine benzemez. Yazar Mark Twain”in “ Ben hayatımın en çetin kışını Ağustos ayında San Francisco’da gecirdim” sözünden anlayacağınız gibi San Francisco’da havanın nasıl olacağı pek tahmin edilemez. Bazen yazın rüzgarlı, sisli ve soğuk olur, bazen de kışın t-shirt ile dolaşırsınız. Şehrin bir kısmında sıcak rüzgarsız bir hava varken, diğer tarafında  ayni vakitlerde montlarınızı giymek zorunda kalabilirsiniz. Buna, Alaska’dan gelen rüzgarlar ve Guneyden gelen Humbolt soğuk su akıntıları neden olur. Bu yüzden yazın San Francisco’ya gelirken valizinize bir mont eklemeyi unutmayınız.
Siber alemin software yazılımcılarının sayesinde emlak piyasasının pahalı olduğu bu sehir, 1906 depreminden sonra tekrar inşa edilmiştir. Tekrar insa edilmekle kalmamış, 1915 yılında Washington DC deki senato binasını andıran Belediye Binası ve Güzel Sanatlar Sarayı gibi muhteşem binaları yapmışlardır. Kraliçe Victoria’nin adinin verildiği cumbalı Victoria Evlerinin tepelere dizilmesiyle San Francisco, Ingiliz sokaklarını andırmaktadır.
San Francisco Sokakları demişken, filmlere konu olan dik  yokuşlarda gezerken manzaralara  doyum olmaz. Bir taraf körfezdeki en unlu ada olan Alkadraz Adası ve Meşhur San Francisco köprüsüne bakarken, diğer taraflar  1906 depreminde olen itfaiyecilerin anısına dikilen Coit Kulesine ve San Francisco’yu Oakland’a bağlayan 7 km uzunluğundaki Bay Bridge’e bakar.
Ayrıca yokuşların tadı meşhur Kırmızı Tramvay dediğimiz ve aslında çoğu kırmızı olmayan ve adı da tramvay olmayan, “Cable Car” ile çıkar. Cable Car, motoru olmayan uzerinde gittiği rayların ortasındaki kanalın icinden geçen ve devamlı hareket eden bir kabloya tutunarak giden bir nevi füniküler. Vatman, önündeki kollardan biri ile aşağıdan gecen kabloyu yakalar veya bırakır, diğer kolu kullanarak fren yapar. Cable Car’a Union Square de Market Street in önünden veya Fisherman”s Wharf ta Taylor Street yada Ghirardelli Square’den binebilirsiniz. Yada eğer dolu değiller ise yoldan da binebilirsiniz. Bileti de bindikten sonra biletçiden alabilirsiniz. Cable Car’ın zevki en güzel ayakta ve on taraftaki beyaz borulara tutunmak suretiyle gezince çıkıyor
San Francisco’ya gidip de Twin Peaks çıkmamak olmaz. Burası,  280 metre yüksekliğinde ve tum San Francisco’yu ayaklarının altına seren bir manzaraya sahip tepenin adidir. Buraya çıktığınızda tüm sehir ayaklarınız altındadır ve tum körfezin fotoğrafını çekebilirsiniz. Twin Peaks den sonra yolunuz Haight & Asbury’ye düşmelidir. Burası 68 kuşağının getirdiği Hippi hareketinin tum kalıntıları 1970 lerden kalma elbiseler satan butikler, duvarlardaki birbirinden güzel gravity ler ve sagda, solda oturup sohbet eden evsiz hippileri ile sizleri o günlere götürecektir.
San Francisco’nun başka bir simgesi çiceklerin arasından bir yılan gibi kıvrılarak inen  Lombard Street fotograf koleksiyonunuza güzel bir renk katacaktır. Eğer Union Square deki duraktan Hyde and Market yazılı Cable Car’a binerseniz Vatman Lombard Street’e geldiginiz de sizlere haber verecektir. Cable Car’dan orada inerseniz, aşağiya inerken caddenin ve güzel manzaraların fotoğrafını çekme fırsatınız olacaktır.
Buradan sonra yolunuz Alamo Square deki Painted Ladies’e düşmeli. Victoria Evlerinin en ünlüleri olan Painted Ladies, Robin Williams’in oynadığı Mrs. Doubtfire filmi ve Full House dizisi gibi bir çok Hollywood prodüksiyonuna ev sahipliği yapmıştır
1937 yılında yapılan ve San Francisco’nun en onemli simgesi olan Golden Gate köprüsüne gitmeden once 1860 yılında koruma altına alınan ve yılda 5 milyon ziyaretçisi olan Golden Gate Parkını ziyaret etmelisiniz. Burada ilginizi çekeceğini umduğum Bilim Akademileri Müzesi ve De Younge Müzelerini gezmelisiniz. Ayrıca Hagiwara Japon Bahçesi , Çin Bahçesi ve Botanik Bahçelerini mutlaka ziyaret ediniz.
Golden Gate Park’tan yola çıkarak Presidio Plajında bulunan Güzel Sanatlar Sarayına geliyoruz. Burası 1915 yılında Panama-Pacific Fuarı icin yapılmış ve fuardan sonra da korunmuştur. Burayı her ziyaret ettigimde düğün fotoğrafı çektiren Gelin-Damatlar görürüm. Binanın önündeki gölet‘e yansıyan aksi paha biçilmezdir.
1937 yılında yapılan ve siste en kolay görülebilen renk olan tuğla rengi köprü Golden Gate Köprüsü bir sonraki uğrak yeriniz olmalı… Köprünün Guney ve Kuzey ayaklarının hemen yanında birer seyir noktası bulunmaktadır. Tavsiyem her 2 tarafında da durup fotograf çekmeniz.
Ayrıca Cable Car Fisherman’s Wharf durağının yanındaki bisiklet kiralayan dükkanlardan bisiklet kiralayabilir ve köprüyü bisiklet ile gecebilir ve Golden Gate”in diğer tarafında bulunan ve San Francisco County’nin  en güzel Sehri olan Sausolito’ya varabilirsiniz.  Buradan Fisherman’s Wharf a (Pier 41) vapur ile gecmeden önce Sausolito’da biraz zaman geçirebilirsiniz. Vapur saatlerini Blue Gold Fleet Sausolito Ferry Schedule olarak internette bulabilirsiniz. https://www.blueandgoldfleet.com/ferry/sausalito/. Bisiklet ile vapura binebilirsiniz. Vapur simdi bir müze olarak ziyaret edilebilen *Alkadraz hapisanesinin hemen yanından gececektir. Vapurdan güzel fotograflar alabilirsiniz.
Buradan Vapurla geçeceğiniz Fisherman’s Wharf’ta  (Pier 39) önce Deniz Arslanlarını ziyaret etmelisiniz. Daha sonra Pier 39 da güzel bir deniz ürünleri ziyafeti çekebilirsiniz. Fog Harbor Restaurant’ı tavsiye ederim. Balık çeşitlerinden Istakoz ve yengeç dahil hersey taze ve lezzetlidir.  Balık çeşitlerinden sizlere tavsiyem Halibut olacaktır. Pacific Okyanusunun en güzel baliğidir ve bizim kalkan balığını andırır. Eğer daha çabuk bir alternatif isterseniz mutlaka Boudin Restaurant’ta   Eksi maya ekmeginin icine koydukları Clam Chowder (Midye Çorbasi) yada Crab Chowder (Yengeç Çorbası) yemelisiniz.
Aksam alternatifleri Union Square deki Irish Bar Jonny Foley’s,  Cheese Cake Factory( Macy’s in en Ust katında). Ghirardeli Square’de McCormick & Kuleto (Deniz ürünleri) burda Schrimp Scampi deneyin ince spagetti ve scampi sosunda Jumbo karidesler.
Yada Italyan mahallesine Little Italy’ye Union Square den Cable car ile gidebilir (North Beach). Buradaki sayısız Italyan restaurantlarda güzel bir aksam yemeği yiyebilirsiniz.Eğer Turk yemeğini özlediyseniz tavsiyem Tuba Restaurant.
Tratoria Contadina Restaurant bir Italyan Aile tarafından babadan okula gecen bir işletmedir. Bir apartmanın altında hizmet veren kucuk bir isletme oldugundan mutlaka onceden rezervasyon yapınız. (1800 Mason St. , San Francisco CA 94133)
Ayrıca Pier 1 da deniz kenarındaki restaurantlarda Sabah kahvaltısı dahil bir çok alternatif bulabilirsiniz.
Eğer vakit bulabilirseniz Muirwoods Ormanı’na çıkmanızı tavsiye ederim. Adını Doga Bilimci John Muir’den alan doğal park,  yüksek Kızıl Çam ormanından oluşur. 1849 daki altına hücumda şehre gelenlere kalacak yer bulamayan San Francisco, buradaki ağaçları kesip ev yapmaya başlamış. Ağaç kesimini durdurup ormanı kurtaran Doga Bilimci John Muir’in adi da ormana verilir. Gitmeden önce mutlaka online otopark rezervasyonu yapmalısınız, yoksa parkı gezmek icin arabanızı park edemezsiniz.
Alkadraz hapishanesine Pier 33 ten kalkan Vapurlar gider. Onceden bilet alınması gereklidir. Bilet fiyatları 47.50 Usd civarındadır. Hapishane 1841 de Amerikalıların eline gecmistir. Bundan evvel Ispanyollar adayı körfezi koruyan bir kale olarak kullanıyorlardı. Amerikalılar ise isyan baslarını koydukları askeri bir hapishane haline getirmişlerdir. Ordu hapishaneyi 1934 yılında Federal Hükümete devretmiş ve bundan sonra federal hapishane olan Alkadraz, meşhur Gangaster Al Capone gibi azılı mahkumların evi olmuştur. 1963 yılında kapanana kadar her 3 mahkuma 1 gardiyan düşmüştür. Mahkumların herbirinin kendine ait hücresi vardı. 24 saat kaldıkları bu hücrede, sadece yemek ve su verilirdi. Geldiklerinden 5 yıl içinde uslu durmuşlarsa, iyi halden Günde 1 saat avlu yada kütüphane izni verilirdi. Hapishaneden kimse kaçamamıştır yada kaçıp yasayabilen kimse olmamıştır.  Ya kaçarken öldürülmüş, yada boğulmuslardır. (Adanın etrafı akıntılar ve büyük beyaz kopek balıklarıyla doludur) Hapishane işletim giderlerinin (Yemek, elektrik, su gibi) yüksek olmasından dolayı 1963 senesinde kapanmıştır.
San Francisco hava alanına geldiğinizde şehre metro ile gidebilirsiniz. Hava alanında “BART” yazılı tabelalar sizi metroya götürecektir. (Eğer araba kiralamak isterseniz yine hava alanından kiralayabilirsiniz)
Biz turlarımızda yukarıda bahsettiğim tüm mekanları ziyaret ederiz. San Francisco’da yaşayan Türk rehberlerimiz sizleri arkadaşlarını gezdirdikleri gibi gezdirecektir. 

Blog

Recent Blog Posts

San Francisco Hidden Places

19 Feb 2024

San Francisco Hidden Places

San Francisco is known for its many famous tourist destinations, but you might also want to discover some lesser-known yet interesting and hidden places.

Hakan Aksungur

981

Here are some interesting but less-known places in Washington, D.C

19 Feb 2024

Here are some interesting but less-known places in Washington, D.C

Washington, D.C. is the capital of the United States and holds historical significance. While the city is known for its famous monuments, museums, and historical sites, there are also some lesser-known tourist spots waiting to be explored.

Hakan Aksungur

256

Some lesser-known but interesting places in Miami

19 Feb 2024

Some lesser-known but interesting places in Miami

Miami, Florida is known for its beautiful beaches, vibrant art and culture scenes, colorful neighborhoods, and energetic nightlife. However, there are also hidden tourist spots in Miami waiting to be explored.

Hakan Aksungur

268

PartnerOPERATORS